Het kan je bijna niet ontgaan, dagelijks is er nieuws over het onderwerp privacy. Of het nu om identiteitsdiefstal of om het gebruik van social media gaat maakt daarbij niet uit. Kenmerkend is dat het gaat om jou en om gegevens die iets over jou vertellen. En juist dat maakt het onderwerp zo boeiend.
Iedereen begeeft zich tegenwoordig op het internet. Je kunt daar van alles vinden en je kunt er ook zelf wat plaatsen. Centraal staat dat op het internet informatie wordt uitgewisseld. Zolang je de volledige controle hebt over wat je er doet en wat je er achterlaat is er niks aan de hand maar dat is niet de realiteit. Anonimiteit bestaat eigenlijk niet op het internet.
Zodra je op een site komt worden gegevens van jou vastgehouden. Je IP-adres (het kenmerk van jouw computer op het internet) bijvoorbeeld wordt op vele sites bewaard om je bij een volgend bezoek makkelijker door de site heen te leiden. Het IP-adres is te herleiden naar jou persoonlijk.
Je laat nog meer gegevens achter als je gebruik maakt van specifieke applicaties (apps). Ben je aan het internetbankieren dan moet de bank, om allerlei veiligheidsredenen uiteraard, wel de nodige gegevens van je hebben. Immers je wilt niet dat anderen bij jouw rekening of zelfs bij je geld kunnen komen. De bank houdt daarom meerdere gegevens van jou vast om het gemak van internetbankieren te kunnen leveren.
Mogelijk gebruik je ook zoekmachines op internet. Is het je al eens opgevallen dat wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld schoenen, dat je wekenlang erna via datzelfde internet allerlei aanbiedingen krijgt van schoenenzaken? Met (bijna) precies de schoenen die je zocht? Je gegevens (in dit geval zoekgegevens) zijn dus al voldoende om je gerichte aanbiedingen te doen. Dat kan leuk zijn, tegelijkertijd is het ook bijzonder dat allerlei bedrijven zomaar je huis in komen.
Hierbij moet nog een speciale categorie worden genoemd: de social media. Het is natuurlijk fantastisch dat je met eenvoudige programma’s direct kunt communiceren met mensen over de hele wereld. Nog leuker is om je eigen profiel aan te maken (je foto met naam, woonplaats, werk, hobby’s etc.) en vandaaruit met anderen te communiceren. Achter de schermen echter worden alle gegevens vastgelegd.
In vogelvlucht is het gebruik van internet en het vastleggen van data genoemd. Nu komt het spannende deel van het verhaal: wat als je nu al die informatie die jijzelf hebt geplaatst of over jou vastgehouden zijn, met elkaar in verband brengt? Is dat mogelijk en wat is de waarde hiervan? Ja, het is mogelijk en de gevolgen kunnen groot zijn. Het kan goed of kwaad zijn maar via je gesprekken op internet, je beroep, je interesses, je aankopen etc. kan een totaalbeeld van jou worden gemaakt. Laat enkele professionals op internet naar jou gaan zoeken en ze kunnen je al snel vertellen waar je woont, wat je doet, waar je naar op zoek bent geweest etc. Vanuit je surfgedrag is mogelijk zelfs af te leiden wat je werkrooster is, wanneer je online bent en wanneer je je bankzaken doet bijvoorbeeld. Het kan zover gaan dat een totaal onbekende jouw dag- en nachtritme kent. Op YouTube zijn filmpjes te vinden die dit aantonen! En mogelijk had je niets te verbergen …
Het is gelijk de reden waarom het onderwerp zo belangrijk is. Privacy is niet een woord, het is je leven. Dat wordt onderkend en met de AVG, de Europese wet op privacy (o.a. voortgekomen uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens), is er het instrument om verantwoording af te leggen over wat eenieder die persoonsgegevens verzamelt, met die gegevens doet. Als iedereen zich aan de AVG houdt ben je als individu in staat om je eigen regie over je leven te voeren. Jij bepaalt wat er met jou gegevens gebeurt, jij bepaalt wie en wat er in jouw leefruimte komt. Vergelijk het met je huiskamer; je wilt toch niet dat onbekenden daar gaan zitten en jou vertellen hoe te leven? Privacy betekent je thuis voelen.